Droogte in Spanje

De winter van 2011-2012 is in Spanje extreem droog verlopen, met als gevolg dat er nu al sprake is van droogte in Spanje.

Dit is de verontrustende strekking van een artikel op de spaanse website cadenaser.com.

Met uitzondering van enkele stuwmeren in Baskenland en Catalonië zitten de meeste stuwmeren in Spanje bij lange na niet vol. Gemiddeld zijn de stuwmeren op dit moment voor slechts 63% gevuld met water.

In de afgelopen 40 jaar is er tijdens de winterperiode nooit zo weinig neerslag in Spanje gevallen als in de afgelopen winter. De gevolgen hiervan zijn nu al zichtbaar. Want niet alleen zijn de stuwmeren minder vol, ook moeten de gewassen in veel gebieden in Spanje nu al worden besproeid. Vanwege de aanhoudende droogte in Spanje is een deel van de gewassen helemaal niet tot ontwikkeling gekomen (en moet als verloren worden beschouwd).

Wat “normaal” is voor de zomer in Spanje, is de dreiging van bosbranden. Echter gezien de droogte in Spanje wordt er door de overheid nu al gewaarschuwd om erg voorzichtig te zijn met open vuur. Het zal vermoedelijk slechts een kwestie van (niet al te lange) tijd zijn alvorens de eerste meldingen van bosbranden weer tot ons komen vanuit Spanje, zo is de vrees.

Een nat voorjaar zou de situatie in Spanje nog enigzins kunnen redden, echter meteorologen zijn somber wat dat betreft. Een lange periode met flinke hoeveelheden neerslag lijkt er voorlopig nog niet in te zitten voor de meeste gebieden in Spanje en daarmee duurt de droogte in Spanje voorlopig onverminderd voort.