Extreem hoge boetes in Alicante voor eigenaren van palmbomen met rode kever

zondag, 10 november 2013

ALICANTE – In de afgelopen 15 jaar hebben al ruim 300.000 palmbomen in Spanje het loodje gelegd als gevolg van de rode kever. Om de verspreiding van deze plaag tegen te gaan, kan de gemeente Alicante boetes tot wel 120.000 euro opleggen.

Het niet voldoen aan deze ‘Ley de Sanidad Vegetal’ wordt gezien als een zware overtreding. Eigenaren van grond waarop palmbomen groeien zijn zelf verantwoordelijk voor het voorkomen dat deze bewoond wordt door de parasiterende ‘picudo rojo’. Wanneer dit beestje eenmaal bezit heeft genomen van de palm, is er meestal geen weg meer terug, tenzij er vanaf het begin met professionele kennis wordt gehandeld.

Men moet een zieke palm dus snoeien, de resten laten afvoeren en vernietigen door daarin gespecialiseerde bedrijven. Dit kost vaak minstens 500 euro. Bewoners van Alicante vinden dat de gemeente hen tegemoet moet komen in deze kosten of in elk geval een betalingsregeling mogelijk moet maken.

De gemeente heeft bij 80 eigenaren zieke palmen ontdekt en deze mensen een brief gestuurd waarin wordt herinnerd aan de hoogte van de verschillende boetes, die worden opgelegd door de afdeling milieu van de provincie.

Wanneer precies welk bedrag aan boete wordt geA�ist, wordt niet duidelijk na het lezen van diverse Spaanse media zoals Typically Spanish, Diario Informacion

A� INSpanje.nl/Else Beekman

« volver