Hittegolf in Spanje

Vanaf komende donderdag eerste hittegolf in Spanje

MADRID a�� Vanaf komende donderdag 4 juli zal Spanje te maken krijgen met de eerste hittegolf van deze zomer. De temperaturen kunnen op sommige plaatsen oplopen tot 40 graden of meer zoals in Extremadura of sommige delen van AndalusiA�. Zelfs de hoofdstad van Spanje, Madrid, kan te maken krijgen met temperaturen van rond de 38 graden.

Terwijl er aan het begin van deze week op veel plaatsen in Spanje nog wel wat regen kan vallen en het bewolkt is, verwacht de Spaanse weerdienst AEMET vanaf komende donderdag dat de temperaturen op veel plaatsen flink zullen stijgen. De experts geven aan dat het om de eerste echte hittegolf van deze zomer zal gaan met temperaturen van boven de 40 graden.

Hoge temperaturen
Volgens de AEMET zal de hittegolf en de daarbij horende hoge temperaturen enkele dagen in het land aanwezig zijn tot zeker wel na het komende weekend. De AEMET waarschuwt met name de regio Extremadura waar het kwik tot boven de 40 graden kan oplopen en de regio AndalusiA� waar het ook extreem warm zal worden. In het overgrote deel van het land zal de temperatuur boven de 30 graden liggen waarbij het ook in Madrid erg warm kan worden met 38 graden.

Kust
Aan de middellandse zeekust worden temperaturen verwacht tussen de 30 en 35 graden en iets warm naarmate men meer landinwaarts gaat. Hierbij moet men dus denken aan de regioa��s Murcia, Comunidad Valenciana en CataloniA�.

Zomer
Overigens verwacht de Spaanse weerdienst dat de heel maand juli warmer zal worden dan de maand juli in 2012. Daarnaast denken de experts dat het de rest van de zomer relatief normaal zal verlopen met temperaturen gemiddeld rond de 30 graden in het hele land a�� (Remco Stoffer)