Huizenprijzen Spanje op het laagste niveau

maandag, 16 december 2013

MADRID – Zes jaar na het ineenstorten van de woningmarkt en de aanvang van de crisis stijgen voor het eerst de huizenprijzen licht op kwartaalbasis. Op jaarbasis dalen de prijzen nog, al doen ze dat in een lager tempo.

Dit blijkt uit nieuwe gegevens over het derde kwartaal gepubliceerd door het bureau voor de statistiek INE. De prijzen stegen in dit kwartaal gemiddeld met 0,7% ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar. Maakt men een onderscheid tussen nieuwbouw- en tweedehandswoningen dan stegen de prijzen respectievelijk met 2,3% en 0,1%.

Voor 11 regio’s waren de cijfers positief, vooral op de Balearen met een algemene stijging van de prijzen van 2% en de regio Valencia met 1,8%. Aan de andere kant dalen de prijzen nog het hardst met 1,3% in Navarra en met 1,2% in Asturias. Op jaarbasis blijven de prijzen overal dalen maar vooral in Murcia met 15% en in Extremadura met 14%.

Ten opzichte van september vorig jaar iss een huis nu 7,9% goedkoper. De verbetering in dit opzicht komt vooral tot uitdrukking in een minder snelle daling van de prijzen.

Voorlopig dalende prijzen

Experts vermoeden dat de prijzen over het algemeen zullen blijven dalen tot de stock van ongeveer 600.000 woningen vermindert. Ook het feit dat banken hun hand op de knip houden wat het verstrekken van hypotheken betreft, helpt niet mee.
Volgens analisten van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s blijven de prijzen dalen tot 2016. Voor dit jaar voorzien ze een daling van 8%, voor 2014 is dat 5% en voor 2015 slechts 1%.

INSpanje.nl/Else Beekman

« volver