Koning Juan Carlos (76) van Spanje heeft op 2 juni 2014 aangegeven afstand van de troon te nemen

maandag, 2 juni 2014

MADRID a�� Koning Juan Carlos (76) van Spanje heeft op 2 juni 2014 geschiedenis geschreven door afstand van de troon te nemen en het roer over te dragen aan zijn zoon Kroonprins Felipe.

Het feit dat een Spaanse Koning vrijwillige afstand doet van de troon is nog nooit voorgekomen in de lange Spaanse geschiedenis en monarchie. Juan Carlos volgt nu andere Koningshuizen op zoals Nederland en BelgiA� waar de Koning en Koningin ook afstand deed van de troon.

Koning Juan Carlos is 39 jaar Koning geweest van Spanje nadat hij op 27 november 1975 na de dood van generaal Franco werd ingehuldigd. Juan Carlos speelde een zeer belangrijke rol bij de vestiging van de democratie die men nu kent in Spanje, zeker nadat hij de staatsgreep van 1981 wist te overwinnen.

Naast alle goede dingen die Juan Carlos heeft gedaan voor zijn land kwamen de laatste jaren steeds meer schandalen naar boven en daalde de populariteit van de Koning en het Koningshuis tot dieptepunten. Ook gaat zijn gezondheid snel achteruit en heeft hij meer ziekenhuizen dan officiA�le bezoeken. Een van de grootste kritieken was die van het feit dat hij op een dure olifantenjacht in Afrika ging terwijl het land en het volk zwaar werd getroffen door de economische crisis. Nadat hij licht gewond raakte en het ziekenhuis in Madrid mocht verlaten, bood hij zijn excuses aan aan het Spaanse volk, iets wat als zeer positief werd ervaren aangezien dat niet normaal is.

Felipe VI, zoals de nieuwe Koning door het leven zal gaan, zal nog binnen een maand tot nieuwe Koning worden gehuldigd. De exacte datum is op het moment van schrijven echter nog niet bekend gemaakt.

Spanje zal binnenkort niet alleen een nieuwe Koning hebben met de nu zijnde Kroonprins Felipe maar tevens een nieuwe troonopvolgster. De oudste dochter van de toekomstige Koning Felipe VI en Koningin Letizia is Leonor en werd op 31 oktober 2005 geboren.

Leonor is de oudste van twee dochters en zal Felipe VI ooit gaan opvolgen. Echter, dit zou nog kunnen veranderen mocht het zo zijn dat het Koningspaar besluit nog een kind te nemen en als dat een jongen zou zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, zou dan niet Leonor maar de nieuwe zoon de troonopvolger worden.

Jongens hebben volgens regel 57 in de Spaanse grondwet namelijk voorrang op meisjes. Dit zou eventueel wel veranderd kunnen worden in de uit 1978 daterende Spaanse grondwet maar een wijziging in deze grondwet zou door sommige autonome deelstaten die azen op wijzigingen in diezelfde grondwet aangegrepen kunnen worden om hun eisen door te voeren. CataloniA� zou waarschijnlijk dan de eerste zijn die zal eisen om een verandering wat betreft een referendum en meer zelfstandigheid.

Leonor de Todos los Santos de BorbA?n y Ortiz wordt na de inhuldiging van Felipe VI de prinses van AsturiA�, iets wat haar niet zal weerhouden van de dagelijkse gang van zaken zoals het gaan naar een normale school. Leonor wordt net zoals haar zusje echter wel goed afgeschermd van de Spaanse pers aangezien het in Spanje wel is lijkt toegestaan leden van het Koningshuis op straat te fotograferen, iets wat in Nederland niet zoveel gedaan wordt a�� (Remco Stoffer)

« volver