Met de nieuwe koning de vakantie door

donderdag, 19 juni 2014

De Spaanse koning Juan Carlos heeft de abdicatiewet ondertekend. Tijdens een sobere ceremonie in het paleis deed hij afstand van de troon.

Door de ondertekening staat niets de inhuldiging van prins Felipe morgen meer in de weg. In het parlement wordt hij dan uitgeroepen tot de nieuwe koning van Spanje. Felipe gaat vanaf dan koning Felipe VI heten.

De beA�diging van Felipe wordt een sobere gebeurtenis. Er zijn geen buitenlandse gasten en leden van andere koningshuizen uitgenodigd.

Nieuwe generatie

Juan Carlos zat 39 jaar op de Spaanse troon. Hij was erg populair, maar de laatste jaren verloren veel Spanjaarden hun vertrouwen in de koning door verschillende schandalen.
Vorige maand maakte hij zijn aftreden bekend. Hij zei toen dat hij terugtreedt om ruimte te maken voor een nieuwe generatie.

Op donderdag 19 juni krijgt Spanje zijn nieuwe koning. Het land heeft daarna vakantie en zo zouden meer mensen feest kunnen vieren met de nieuwe koning.
Felipe VI zal zijn vader opvolgen tijdens een speciale zitting van het parlement. Eerder werd al duidelijk dat daarbij geen buitenlandse gasten aanwezig zijn, omdat de ruimte beperkt is.

Geen familieleden

De oud-premiers Gonzalez, Aznar en Zapatero zullen aanwezig zijn bij de ceremonie rond de Spaanse troonswisseling. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo op gezag van paleisbronnen.
Het is nog niet duidelijk of bij de ceremonie de andere leden van het Spaanse koningshuis aanwezig zullen zijn. De huidige koning Juan-Carlos, zijn vrouw Sofia en hun twee dochters, de oudere zussen van Felipe, zouden overwegen weg te blijven. Grondwettelijk gezien hebben ze geen rol bij de ceremonie.

Volgens de bronnen is Juan-Carlos (75) van plan na zijn aftreden een ondersteunde rol te blijven spelen voor Felipe, zodat die kan profiteren van zijn ervaring en contacten. Zijn titels zal hij dan opgeven.

Dienstbaar

Kroonprins Felipe (46) zegt dat hij er klaar voor is om koning te worden. Bij zijn eerste publieke optreden sinds zijn vader zijn vertrek aankondigde, afgelopen woensdag, zei hij Spanje te willen dienen.
“Laat me nogmaals publiekelijk herhalen dat ik al mijn kracht, hoop en enthousiasme wil inzetten om gepassioneerd de Spanjaarden te dienen. Ons geliefde Spanje, de natie, onze nationale gemeenschap, divers maar verenigd in een eeuwenlange geschiedenis.”

« volver