Nieuwe Spaanse huurwet belemmert particulieren verhuur

MADRID – Duizenden woningeigenaren zullen binnenkort niet meer hun appartement of woning op legale wijze kunnen verhuren aan toeristen. Een nieuwe huurwet ligt hiertoe ter goedkeuring bij de senaat.

Deze nieuwe huurwet sluit 20.000 woningen uit voor toeristisch gebruik, zodat ze onder de (soms niet bestaande) regionale regelgeving komen te vallen.

Nu is het nog zo dat iedere willekeurige woningeigenaar zijn huis kan verhuren voor korte termijn aan vakantiegangers. Met de nieuwe wet worden die rechten beperkt. Op dit moment profiteren volgens bronnen in de sector zo’n 150.000 personen in Spanje van de vakantieverhuur, zodat ze hun woning bijvoorbeeld in de maand augustus, tijdens de Paasweek of zomaar voor een weekend aan buitenlandse toeristen kunnen verhuren.
De overheid zag echter een significante toename van dit type verhuur, vaak gepromoot via internet, en oordeelde dat hierdoor een oneerlijke concurrentie ontstaat ten opzichte van de traditionele toeristische veruurbedrijven zoals hotels, hostals en appartementencomplexen.
De Spaanse hotel-lobby voert al jaren een strijd tegen deze praktijk. Volgens de hotelbranche is er op dit type van verhuur geen enkele controle en wordt er in veel gevallen ook geen belasting betaald.