Palmkever plaag bestrijding

zaterdag, 23 november 2013

Rode palmkever

De rode palmkever (Rhynchophorus ferrugineus) plaag is een aantal jaren geleden vanuit Egypte (waar de kever een natuurlijke vijand heeft) naar Spanje gekomen tijdens de grote vraag en gering aanbod van palmbomen. In 2006 werd de kever voor het eerst waargenomen aan de Costa Blanca. Enkele jaren later waren er al tienduizenden besmette bomen.

Het gevaar van de rode palmkever plaag is dat deze vaak (te) laat wordt opgemerkt. De palmkever kan zich al een weg naar binnen gebaand hebben, en haar 200 – 300 eitjes leggen die binnen 4 dagen larven worden die de boom van binnenuit uithollen zonder dat er aan de buitenkant iets te zien is. Daarom is het aan te bevelen de palmen, dus de hele stam te snoeien (snijden) waardoor “aanvreten” makkelijker te zien is. Het snoeien en snijden moet echter in de winter gebeuren omdat de kever zich dan niet veel verplaatst. Als u in de zomer snoeit trekt u de kever juist aan want deze ruikt vers gesneden palm tot op een afstand van 2 kilometer!! Het is dan ook aan te bevelen de palmen te spuiten met bestrijdingsmiddel direct na de snoei.

Hoe kunt u de plaag herkennen?
Allereerst door het beestje zelf:
Het vliegt vrij langzaam en gaat regelmatig op een blad zitten, zo kunt u het goed bekijken.

Ten tweede door een sterk afhangend blad. Dan is het zaak de palm eens grondig te inspecteren. Bij meerdere afhangende bladeren is het zaak snel actie te ondernemen voor het te laat is!

Er zijn verschillende methodes om deze plaag te bestrijden, wij geven echter de voorkeur aan het bespuiten onder hoge druk met een speciale machine met bestrijdingsmiddelen, daar wij hier de beste resultaten mee behaald hebben.

We onderscheiden twee soorten bestrijding:

Actieve bestrijding
Deze wordt toegepast bij een palm die aangetast is. De kruin wordt ruim bespoten of geA?njecteerd met gif ( tot wel 75 ltr.) en eventueel wordt overtollig blad en dood materiaal verwijderd. Na 2 tot 3 weken volgt dan de nabehandeling.

Preventieve behandeling
Hierbij worden de palmen elke 6 a 7 weken ingespoten met bestrijdingsmiddel (20-25 ltr.), zodat ze gevrijwaard blijven van de rode palmkever.

Wij gebruiken verschillende bestrijdingsmiddelen om zo te voorkomen dat de rode palmkever immuun wordt voor de bestrijdingsmiddelen.

Vaak lijkt een aangetaste palm niet meer te redden, maar zolang uit de kern van de palm nog nieuwe bladeren ontspruiten zal de palm de plaag kunnen overleven.

Om welke palmen gaat het?
De palm die hoofdzakelijk aangetast wordt is de Canarische palm (Phoenix Canariensis).
In iets mindere mate de dadelpalm (Phoenix Dactylifera).
En slechts sporadisch de Washington palm (Washingtonia Robusta).

« volver