Snelle beslissers doen goede zaken in Alicante, Costa Blanca

Snelle beslissers doen goede zaken in Alicante, Costa Blanca
Tijd om in actie te komen…?! Er gloort licht aan de horizon…
Zoals u ongetwijfeld gehoord heeft, wordt de IVA (=btw) in Spanje per 1 september 2012 verhoogd. Deze verhoging maakt onderdeel uit van de bezuinigingsplannen van de Spaanse regering, welke in 2,5 jaar tijd 65 miljard euro zouden moeten opleveren. Uitsluitend de verhoging van de IVA op nieuwbouw woningen wordt uitgesteld tot 1 januari 2013 en daar kunt u uw voordeel mee doen…

Nieuwe tarieven
Per 1 september zal de ‘normale’ IVA op producten en diensten stijgen van 18 naar 21%, terwijl het verlaagde IVA-tarief van 8% opgetrokken wordt naar 10%. Ook het gereduceerde tarief op artikelen en diensten als bioscoop, evenementen, brillen, de kapper, etc. wordt opgetrokken van 8 naar 21%.

Extra korting op Nieuwbouw
De in 2011 aangekondigde extra korting op nieuwbouw woningen blijft nog even van kracht. De regering Rajoy handhaaft het gereduceerde IVA-tarief van 4% tot 1 januari 2013. Vanaf die datum stijgt ook deze belasting naar 10%!

Het verlaagde tarief van 4% heeft echter uitsluitend betrekking op nieuwbouw woningen die voor de eerste keer worden overgedragen. Oftewel u dient de eerste eigenaar te worden en de betreffende woning van de projectontwikkelaar te kopen dan wel via de bank, die mede-eigenaar is geworden van het project of de woning heeft onder gebracht in een beheermaatschappij. Nieuwbouw woningen die op naam van de bank staan en vervolgens door diezelfde bank worden aangeboden vallen NIET onder deze regeling. De woning is dan immers al een keer overgedragen aan de bank.

Begeleiding
Om te bepalen hoeveel procent IVA u moet betalen bij de aankoop van een nieuwbouw woning, dient vastgesteld te worden van wie u koopt. Wie is de daadwerkelijke eigenaar op het moment dat u een koopovereenkomst sluit?! Zorg daarom voor goede begeleiding bij uw aankoop, zodat u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een nieuwbouw woning voor € 100.000,- met 4% IVA lijkt tenslotte zeer interessant, maar als later blijkt dat u alsnog 10% IVA moet betalen, komt u € 6.000,- tekort en voor dat geld kunt u uw Spaanse woning grotendeels inrichten.

TIP: Laatste kans voor snelle beslissers
Hoewel we nu nog in de zomer zitten en velen nog volop genieten van de vakantie, komt 1 januari 2013 snel dichterbij. Indien u wilt profiteren van het verlaagde IVA-tarief van 4% heeft u nog 5 maanden om een Spaanse nieuwbouw woning aan te kopen. Een goede planning en snelle actie kan u nu veel voordeel opleveren. Zeker als u voor uw aankoop een hypotheek wenst af te sluiten, heeft u uw tijd hard nodig. Dit is geen verkooppraatje om u op welke manier dan ook te pushen, maar eerder een waarschuwing om te voorkomen dat u op 1 januari 2013 zegt: “…had ik dat maar geweten…”