Ryanair dreigt weer El Altet te verlaten vanwege loopbruggen

Ryanair is weer aan het dreigen om El Altet te verlaten vanwege loopbruggen

ALICANTE – De strijd tussen de Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair en de Spaanse vliegdienst AENA is nog lang niet voorbij. Zoals inmiddels wel bekend bekvechten beide partijen over het wel of niet verplicht gebruik maken van de loopbruggen van de terminal naar het vliegtuig. Ryanair heeft eind oktober een voorstel gedaan om met meer vluchten te komen en tegen de 600.000 passagiers te vervoeren maar AENA heeft hierop nog geen antwoord gegeven.
Ryanair wil geen gebruik maken van de loopbruggen die AENA hen verplicht laat gebruiken. Volgens Ryanair kost het teveel geld en tijd om de passagiers via de loopbruggen te laten in- en uitstappen. Daarnaast komt de veiligheid van de passagiers niet in het gevaar als deze, net zoals op vele andere vliegvelden van Spanje, over de grond naar het vliegveld lopen, aldus Ryanair.
De Spaanse vliegdienst AENA heeft echter een andere mening en stelt het gebruik van loopbruggen verplicht aan alle vliegmaatschappijen die van en naar EL Altet vliegen.

Voorstel
Eind vorige maand kwam Ryanair met een aantrekkelijk voorstel om het aantal vluchten vanaf 1 april 2013 drastische te verhogen waardoor er meer dan 600.000 passagiers op jaarbasis naar El Altet zouden komen met Ryanair. Hierdoor zouden er tenminste 600 banen gecreëerd worden en er meer inkomsten komen voor de luchthaven. Dat voorstel hield wel in dat de Ierse low cost vliegmaatschappij geen gebruik meer zou hoeven te maken van de dure en tijd verspillende loopbruggen. AENA had tot 15 november de tijd om te antwoorden, hier is nog geen gehoor aan gegeven.

Ultimatum
Ryanair geeft AENA nog een kans om voor 26 november met een antwoord te komen zoniet, dan gaan er vanaf volgens jaar april meer vluchten weg van El Altet en wordt er zelfs gespeculeerd dat Ryanair helemaal zal verdwijnen van de luchthaven van de Costa Blanca. Dat mogelijke vertrek zou voor het vliegveld niet goed zijn en ook de vele duizenden buitenlanders die naar de Costa Blanca komen met Ryanair zouden hiervan de dupe zijn.
Anderen zeggen echter dat AENA niet moet toegeven aan de chantagepraktijken van Ryanair maar dat er meer gepraat moet worden. Een vertrek van Ryanair zou namelijk banen kosten en veel minder geld in het laadje brengen.

Bron: Remco Stoffer