Naar Frankrijk of Spanje? Houd rekening met…

Naar Frankrijk of Spanje?

Houd rekening met…

Navigatiesysteem met flitsermelding

Vakantiegangers die de komende periode Frankrijk aandoen, dienen rekening te houden met een aantal actuele verkeersregels. Indien je gebruik maakt van een navigatiesysteem, die ook waarschuwt voor flitslocaties, kan je een boete riskeren van € 1.500. Op de navigatiesystemen die nu in de handel zijn, is het volgens de fabrikanten aangepast. Voor bestaande systemen kun je nagaan in de handleiding van je navigatiesysteem of je de locatiefunctie kunt uitschakelen (als je over de grens bent). De garage kan ook behulpzaam zijn als het om vaste navigatiesystemen gaat. Overigens hebben de Fransen zelf nog niets gemerkt van boetes sinds de regel in januari is ingegaan.

Blaaspijpjes verplicht in Frankrijk

Vanaf 1 juli 2012 zijn automobilisten verplicht minimaal 2 blaaspijpjes in hun auto of camper te hebben. De blaaspijpjes moeten goedgekeurd zijn en herkenbaar aan het NF-logo waarvan de houdbaarheidsdatum niet is overschreden. De testers zijn verkrijgbaar in Franse benzinestations, supermarkten en apotheken. Vanaf begin juni zijn de blaaspijpjes verkrijgbaar bij de ANWB.
Ook zijn de alcoholtesters verkrijgbaar bij Franse benzinestations en supermarkten en kosten tussen 1,50 en 2 Euro. Bedoeling van de Franse overheid is dat een bestuurder die gedronken heeft zelf globaal kan nagaan of hij of zij nog achter het stuur mag. Een bestuurder moet kunnen tonen dat er een alcoholtester voor handen is. Het is dus niet verplicht om de tester te gebruiken na consumptie van alcohol. Voor mogelijke vervolging voor rijden onder invloed blijft de alcoholtest die door de politie zelf wordt afgenomen bepalend. De uitslag van de zelftest heeft geen betekenis als bewijs bij vervolging. Frankrijk heeft dezelfde limiet van 0,5 promille. Volgens navraag van de ANWB gaat er pas vanaf 1 november 2012 bekeurd worden voor het niet voor handen hebben van de tester. Voor die tijd komt men er met een waarschuwing van af. Een boete is beperkt tot 11 Euro.

Reflecterende hesjes verplicht in Frankrijk

Behalve blaaspijpjes dienen automobilisten ook reflecterende hesjes in hun auto te hebben. Voor elke persoon in de auto dient een hesje beschikbaar te zijn. Uiteraard is ook een gevarendriehoek in de het voertuig verplicht.

Stijging van tol

Vakantiegangers die gebruik maken van de tolwegen moeten rekening houden met een stijging van gemiddeld 2,5%. Voor het traject Parijs-Lyon betaal je ten opzichte van 2011 80 eurocent meer.