Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje

MADRID – Zoals inmiddels wel bekend geldt voor heel Spanje de verplichting van het dragen van mondkapjes wanneer de anderhalve meter social distance in openbare plaatsen, zowel gesloten als in de open lucht, niet gehandhaafd kan worden. Deze nieuwe corona-maatregel geldt sinds 21 mei en werd ook na het beëindigen van de noodtoestand sinds 21 juni gehandhaafd. Recent zijn er echter nieuwe corona-uitbraken gemeld in verschillende gebieden in Spanje waardoor men in Catalonië, Extremadura en op de Balearen een mondkapjesplicht heeft ingevoerd.

Maar veel mensen die op vakantie zijn of gaan naar Spanje hebben vragen over deze nieuwe mondkapjesplicht. Daarom een uitleg over het gebruik van mondkapjes in Spanje. Daarbij gaan we niet in of het nut heeft, wat de wetenschap ervan vindt en wat de mening is van mensen maar wel over het gebruik, de verplichting, over wanneer en hoe en de boetes.
Het wordt deze zomer een mondkapjes-zomer waarbij het vanaf het vliegveld in Nederland of België, tijdens het verblijf in Spanje en daarna tijdens de terugreis op veel plaatsen en momenten verplicht is om een mondkapje te dragen.

Het gebruik van een mondkapje is in Spanje verplicht op de openbare weg en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, wanneer het niet mogelijk is om de social distance van minimaal 1,5 meter aan te houden.

Boetes
In die gebieden waar een mondkapjesplicht geldt en overal in Spanje waar men zich niet houdt aan de regels rondom het dragen van mondkapjes kunnen boetes van 100 euro gegeven worden. Er zijn sinds de mondkapjesplicht in Catalonië al meerdere boetes gegeven. Die boetes gelden voor iedereen, inwoners van Spanje en buitenlanders die op vakantie zijn.
Wie moet een mondkapje dragen

Het dragen van mondkapjes is voor iedereen verplicht, zowel de inwoners van Spanje als de internationale (buitenlandse) bezoekers (toeristen). Kom je dus uit Nederland of België en ben of ga je op vakantie in/naar Spanje dan moet je de lokale/plaatselijke regels naleven.
Toeristen moeten dus net zoals de inwoners van het land mondkapjes dragen, zonder uitzondering (behalve de onderstaande uitzonderingen). Toeristen kunnen net zoals inwoners van Spanje boetes krijgen als ze geen mondkapje dragen terwijl dat wel verplicht is.

Vanaf welke leeftijd
Het dragen van ‘mascarillas’ (ook wel cubrebocas genoemd) of in het Nederlands mondkapjes, mondmaskers of gezichtsmaskers (hoe je het ook wilt noemen) is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden.

Openbaar vervoer, vliegtuig en in de auto
Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer zoals de trein, bus, taxi, tram en metro, in het vliegtuig binnen Spanje en op weg naar Spanje of van Spanje naar Nederland/België (de meeste luchtvaartmaatschappijen verplichten al een mondkapje), in de auto als de inzittenden niet in dezelfde woning wonen en in alle omstandigheden waar meerdere mensen bij elkaar zijn en de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Winkels en supermarkten
Het dragen van een mondkapje wordt in veel winkels en supermarkten verplicht gesteld en daar wordt meestal op gecontroleerd. Draag je geen mondkapje dan kom je soms de winkel of supermarkt niet in. Verder wordt gevraagd om de handen te desinfecteren met de handgel die volgens de wet ter beschikking gesteld moet worden aan de klanten. Soms moet je handschoenen dragen maar dat wordt steeds minder gevraagd.

In een bar of op het terras
Als je in een bar iets drinkt aan een tafel of aan de bar moeten deze tafels en stoelen al minstens 1,5 meter van elkaar verwijderd zijn. Daarom is het dragen van een mondkapje als je zit of staat aan de bar met behoud van de 1,5 meter afstand niet verplicht. Datzelfde geldt als je op een terras zit.
MAAR sta je op en loop je bijvoorbeeld naar de bar, ga je naar het toilet, loop je naar een andere tafel, loop je naar het buffet etc. dan moet je wel een mondkapje dragen.
Verder raadt men aan om een mondkapje te dragen als je met mensen aan tafel zit die niet in dezelfde woning wonen (een flexibele regeling zoals bv. mensen met wie je op vakantie bent).

Op het strand
Voor het strand geldt in feite hetzelfde als bij het zwembad. Op het strand moet je de 1,5 of 2 meter afstand houden met andere strandgangers. Verhuurders van ligbedjes zullen daar al rekening mee houden terwijl er ook veel gemeenten zijn die personen hebben rondlopen die op de social distance en het gebruik van mondkapjes controleren of dat de stranden zijn opgesplitst in delen van 4×4 meter of groter.

Ga je zonnen of zwemmen in zee dan hoef je geen mondkapje te dragen maar als je tussen langs andere strandgangers loopt en de 1,5 meter afstand niet haalbaar is of als je naar de douche, toilet, kleedruimte gaat of naar een bar dan moet je wél een mondkapje dragen.
In de auto

Als je alleen of met familie die in dezelfde woning woont of inzittenden die horen bij je reisgezelschap in een auto zit hoef je over het algemeen geen mondkapje te dragen. Zit je echter met andere mensen die niet bij je reisgezelschap horen of in dezelfde woning wonen in de auto dan is het dragen van mondkapjes wel verplicht.
Zorg ervoor dat je altijd een mondkapje bij je hebt want als je uit de auto stapt om bv. te tanken, koffie te drinken, iets te eten etc. dan zul je een mondkapje moeten dragen totdat je op een terras zit of in een bar bent (met 1,5 meter afstand).

Op de motor en fiets
Over het algemeen is de regel dat als je op de fiets zit of op een elektrische step staat je een mondkapje moet dragen. Maar fietsen wordt in Spanje nog steeds vaak gezien als een sport en tijdens het sporten is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Neem de eigen beslissing en bekijk de situatie zoals deze is: zijn er veel fietsers die geen afstand bewaren dan is het verstandig om een mondkapje te dragen. Uiteraard geldt dit ook voor de elektrische step, de scootmobiel en de rolstoel.

Uitzonderingen
Over het algemeen is het zo dat iedereen ouder dan 6 jaar een mondkapje moet dragen, verplicht wanneer de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden en altijd verplicht zoals in Catalonië, Extremadura en op de Balearen eilanden. Maar er zijn uitzonderingen.

Personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen verdragen hoeven deze niet te dragen (maar moeten wel altijd rekening houden met de 1,5 meter of meer afstand). Personen die ademnood hebben of last hebben van astma, allergieën, angst, autisme of dementie hoeven dus niet verplicht een mondkapje te dragen.

In noodsituaties of als er sprake is van overmacht is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Het is ook niet verplicht een mondkapje te dragen bij die activiteiten waarbij vanwege hun aard het gebruik daarvan onverenigbaar is. Daarbij valt te denken aan sporten, zwemmen of als men op een terras iets wilt eten of drinken. In die omstandigheden (en er zijn er meer te bedenken) is het dragen van een mondkapje dus niet verplicht.

Gezond verstand
Het coronavirus is niet weg, het is er nog steeds en de kans op besmetting en mogelijke nieuwe uitbraken is altijd aanwezig en is ook een feit op veel plaatsen in Spanje. Veel mensen gaan echter te relaxed om met de versoepelingen die sinds 21 juni gelden en voor buitenlanders gelden vaak andere regels in Spanje dan in bv. Nederland of België.
Kom je echter toch in deze vreemde tijd naar Spanje voor je vakantie dan moet je een eigen verantwoordelijkheid nemen en gezond verstand gebruiken door bepaalde situaties in te schatten en rekening te houden met andere mensen (ook al vindt je het allemaal belachelijk of overdreven etc.).

Kom je op vakantie naar Spanje deze zomer of ga je naar je tweede woning dan ben je te gast in Spanje en dien je de daar geldende regels en maatregelen te respecteren.
Doe je dat niet dan lopen jij en andere mensen onnodige risico’s die niet alleen beboet kunnen worden maar ook schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn en zelfs dodelijk. Spanje heeft nog steeds een dodental van meer dan 28.000 corona-doden met dagelijks nog steeds sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.

Bron: SpanjeVandaag