Cultuur

De monumenten die we overal aan de Costa Blanca vinden, vormen verplichte routes. De bezoeker kan in elke stad aan de kust of in het binnenland van de provincie Alicante interessante monumenten bezoeken.

De geschiedenis van de provincie Alicante dateert van ongeveer 100.000 voor Christus. Er zijn talrijke voorhistorische vindplaatsen waar muurschilderingen te bezichtigen zijn, zoals in Pla de Petracos te Castell de Castells of La Sarga in Alcoy.

Van de eerste bewoners werden Iberische sporen teruggevonden zoals de beelden la Dama de Elche en la Dama Cabezo Lucero, of de Tesoro de Villena (de Schat van Villena), die dateert uit de Bronstijd. Getuigen van de Romeinse tijd zijn belangrijke archeologische vindplaatsen zoals Lucentum in Alicante, Alcudia in Elche, Portus Ilicitanus in Santa Pola, of La Illeta in El Campello. Het Moorse legaat heeft een belangrijke stempel gedrukt op de geschiedenis van vele historische centra (Monforte del Cid, Biar) en op majestueuze kastelen zoals die van Sax, Petrer, Villena, Alicante of Denia. Van de gotische kunst zijn interessante voorbeelden bewaard gebleven, zoals de kerken van Santiago in Orihuela en Villena, of de kerk van San BartolomA� in JA?vea.

Tussen de 17de en de 18de eeuw kent de provincie haar belangrijkste artistieke opmars. Orihuela telt een groot aantal voorbeelden uit deze periode, zoals het Klooster van Santo Domingo of de Kathedraal. De kerken van Santa MarA�a en San NicolA?s in Alicante en de Basiliek van Santa MarA�a in Elche zijn eveneens prachtige voorbeelden van de barokstijl. Op het einde van de 19de eeuw ontstond een nieuwe culturele en artistieke beweging, gekend als het modernisme, die een uitgesproken invloed heeft gehad in steden zoals Novelda en Alcoy.

Het Provinciaal Archeologisch Museum, MARQ, werd uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar 2004 en herbergt een belangrijke collectie van het archeologische en artistieke erfgoed van de provincie.

Informatiebron: costablanca.org