Natuur

Het landschap van de Costa Blanca wordt gekenmerkt door een zachte kustlijn, samen met bergen tot 1500 meter hoog, tot vlak bij de kust, zoals de bergketens van Aitana of Puig Campana. Alicante is hiermee de tweede meest bergachtige provincie van Spanje.

De provincie telt heel wat natuurparken, waaronder de bergen aan de kust (zoals de bergketen Serra Gelada in Benidorm, de PeA�i??i??n de Ifach in Calpe en de MontgA? in Denia), bergketens in het binnenland (zoals de bergketens van Mariola en la Font Roja in Alcoy), maar ook ecologisch erg waardevolle moeraslanden (de Zoutbekkens van Santa Pola, de Lagunes van Torrevieja-La Mata, el Hondo in Elche en la Marjal in Pego-Oliva).

Sinds 1986 bestaat het Natuurreservaat van het Eiland Tabarca dat, tegenover de kust van Santa Pola, enorm rijke zeebodems en een uiterst gevarieerde zeefauna herbergt. De Cabo de San Antonio, tussen JA?vea en Denia, is nog een Zeereservaat van de Costa Blanca en een heuse aanrader voor de liefhebbers van diepzeeduiken en panoramische uitzichten.

Enkele van de meest spectaculaire geologische formaties zijn de grotten, zoals die van Canelobre in Busot, de grot Cueva de las Calaveras in Benidoleig of de grot Cova del Rull in Vall de Ebo. In de categorie natuurgebieden verdienen de Fuentes del Algar speciale vermelding. Dit is een uitzonderlijk geheel van watervallen en bronnen in Callosa da��En SarriA�.

Informatiebron: costablanca.org